Фејсбук презентација-СвеСрбија

Saturday, January 28, 2017

Мирослав Микеревић носиоц Медаље Милан Тепић


Мирослав Микеревић - Мика (1965 — 2014)
Дервента је у првој половини 1992 године била под контролом хрватско-муслиманских јединица – ХВ из Хрватске и ХВО.
У окружењу хрватско-муслиманских снага се 10. априла 1992. године нашло и 38 српских војника у војном објекту ”Рабић” код Дервенте, а непријатељ је тражио њихову предају и предају објекта.
Српска команда тада доноси одлуку да у акцију спашавања пошаље – једног чојвека.

Мика у цивилном одијелу креће ка војном објекту а опкољени војници од команде добијају информацију о томе.
Ухапшен је прије него што је стигао до објекта али је успоо да их убиједи да је дошао као преговарач да наговори српске снаге да се предају. По договору, сутрадан ујутро у 8 сати требало је да се изврши примопредаја објекта.Опкољеним војницима је обећана пратња до Тромеђе.Одмах након уласка у објекат Мика је са опкољеним војницима умјесто предаје почео израду плана за пробој.Прије поласка извршили су минирање објекта. Са собом су понијели лично наоружање, десет сандука метака, 6 сандука бомби, 50 ручних ракетних бацача и другу опрему.

Колона од 38 српских војника на челу са Мирославом Микеревићем кренула је у пробој око 3.30 сати.Након изласка из објекта кроз четири линије бодљикаве жице услиједио је марш према територији коју су контролисале српске снаге који је трајао више од четири сата.На врх Дебеле обале су стигли око 8 сати, баш у вријеме кад су их хрватско-муслиманске снаге очекивале на главној капији.
Мирослав Мика Микеревић је за овај чин одликован Медаљом мајора Милана Тепића.
Предао је своју душу Господу на Богојављење, 19. јануара 2014. године. Сахрањен је у селу Доња Лупљаница код Дервенте.


No comments:

Post a Comment