Фејсбук презентација-СвеСрбија

Tuesday, December 6, 2016

Војвода Трипко Џаковић

Војвода Трипко Џаковић је рођен 1839. године у Шаранцима. Већ са петнаест година је кренуо у бојеве са Турцима. Са осамнаест година је на Планиници код Добриловине, 1857. године посјекао два Турчина и био рањен. Наредне године постаје барјактар. Трипко је са оцем четовао по Рашкој области. Трипко се истакао и у Вукаловићевом устанку 1857 – 1862. године.

Пред Невесињски устанак неко је лоше говорио књазу Николи о Трипку Џаковићу. Када је чуо за то Трипко се наљутио и заклео да док је он жив турска нога неће крочити у Шаранце. Трипко је одредио да је Турцима ријека Тара граница.

У устанку 1875. године Трипко је са 400 људи ударио на Премћане и за петнаест дана освојио петнаест турских караула у Затарју. Турска војска и башибозук, око 16.000 Турака, нападају Трипка и он са војском одступа из Затарја. Зауставља се на мосту на Премћанима. Ту је 18. октобра (стари кал.) 1875. године дочекао турску војску. Наредио је својима да се повуку јер су Турци били многобројни.

Са оцем и тридесет Џаковића остао је на мосту на Премћанима и чекао Турке. Када су Турци кренули на мост Трипко је појурио међу њих са мачем. Посјекао је 7- 8 Турака, а онда му се мач поломио од људске кости. Извадио је кубуре из појаса и убио још два Турчина. Тада су га погодила зрна из турских пушака.

Трипко Џаковић (36 год.) је погинуо 18. октобра 1875. године, заједно са оцем Ћор-Симом (86 год.) и још тридесет блиских рођака.

No comments:

Post a Comment